Sådan Starter Du En Frivillig Forening

Som udefrakommende er foreningslivet i Danmark noget unikt, noget der ikke er mange andre lande der deler. Det siges at være noget af det der gør danskerne til et af de lykkeligste folkefærd i verden og det bør helt sikkert være noget vi fører videre i mange generationer.

Du har sikkert allerede selv været medlem af en idrætsforening, de lokale spejdere eller noget helt 3. faktisk har over 90% af alle danskere været medlem af en frivillig forening i deres liv og over 50% af danskerne har aktivt hjulpet til i foreningen.

Hvis du selv har fået den ide at du gerne vil starte en forening, måske alene, måske sammen med andre så er der et stykke vej inden du har en aktiv forening som du trygt kan overlade til fællesskabet, det kræver nemlig lidt iværksætterånd at starte en helt ny forening, men har du mod på det kan du være med til at starte et nyt fællesskab for mange personer.

Sådan starter du foreningen

Det vil ofte være rart at være mere end en person til at starte en forening, da det jo lige netop handler om fællesskab, det første skridt er derfor at finde en række personer der i større eller mindre grad vil være engagerede og med til at starte foreningen.

Der er ingen fast lovgivning for foreninger og der er for de fleste foreninger heller ikke et krav om at de skal registeres, det kan dog være et krav hvis i skal modtage offentlige tilskud o.lign.

Det første skridt vil for mange foreninger være at få lavet vedtægterne i foreningen og derefter afholde en stiftende generalforsamling. Det er grundlaget for alt aktivitet i foreningen og et godt skridt i den rigtige retning til at sørge for at alle bliver hørt.

 

Hvordan vil i få økonomien til at fungere?

For at afholde aktiviteter, skaffe lokaler og mange andre ting skal der være penge i kassen. Det første stykke tid kan godt være hårdt slid da der for mange foreninger er en række etablingsomkostninger der kan tage lang tid at finde penge til.

Mange kommuner tilbyder at stille gratis lokaler til rådighed til foreninger og både kommunen og fonde er gode til at hjælpe foreninger. Det kan også være en oplagt mulighed at begynde at indkræve kontingenter, finde arbejde de frivillige i foreningen kan lave for at tjene penge til foreningen en weekend om året eller afholde events der kan hjælpe foreningen.

Det kan samtidig være en god ide at finde en revisor, bogholder eller advokat til at hjælpe jer med de praktiske ting i foreningen. Det billigste vil være at starte med en bogholder der så kan fortælle hvis i skal bruge hjælp til nogle af opgaverne. I kan få 3 uforpligtende tilbud på bogholdere her

En forening med et stærkt økonomisk fundament har flere muligheder og større chance for at kunne tiltrække offentlige tilskud eller fonde da i kan søge hjælp fra f.eks. en advokat til at udforme og hjælpe med ansøgninger. Det giver også råderum så uforudsete udgifter ikke pludseligt knækker halsen på foreningen.

Dette skulle hjælpe jer det første stykke, held og lykke med jeres nye forening!