Frivilligt arbejde som efterløns- eller dagpengemodtager

Hvis du er på dagpenge eller efterlønsmodtager, så har du sikkert tænkt tanken, om du ikke lige så godt kunne komme ud og hjælpe nogle. Du har da helt ret, og så vi vil da gerne fortælle dig lidt om, hvad du kan forvente, og hvad du skal forholde dig til af regler.

 

Hvor må du arbejde

Generelt set må du kun udføre frivilligt arbejde, hvis det er i Danmark. Som dagpengemodtager vil din a-kasse vurdere, at du ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis du rejset ud fra landets grænser.

Så generelt må du hjælpe i alle typer for frivillige organisationer, så længe de er i Danmark. Som udgangspunkt siger man, at det kun er frivilligt arbejde, hvis der er tale om en virksomhed, som ikke giver overskud. Men meget tyder på, at de er begyndt at bløde lidt op for disse regler, som du kan se fra denne artikel i BT.

 

Hvor meget må du hjælpe?

Ideen med dagpenge er, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet, så du kan sige, at dit job er at søge arbejde. Som efterlønsmodtager handler det mere om, at hvis du kan arbejde, så skal du finde et rigtigt arbejde. Det er i hvert fald sådan, vi kan vælge at definere det sådan groft sagt.

Det betyder, at du må udføre frivilligt ulønnet arbejde i op til 4 timer om ugen. Indtil 2018 er det dog sat op til 15 timer om ugen, og så skal Folketinget kigge på, om den ordning skal forlænges.

 

Nogle steder må du godt arbejde mere

Hvis der er tale om frivilligt arbejde, som ikke tilbydes som almindeligt arbejde, så går det ikke ind under definitionen arbejde, og så må du hjælpe så meget, du vil. Hvis du f.eks har et barn, må du godt være barnets fodboldtræner, selvom du er på dagpenge.

Generelt vil der være tale om arbejde, som kan betegnes som hobbyaktiviteter.

Vores råd er, at du altid forhøre dig med din A-kasse, inden du går i krig med alt for meget frivilligt arbejde. For du ikke har ikke råd til at miste dine dagpenge, da frivilligt arbejde ikke giver dig nogen løn.